Archív hírek

 

A magyar-bolgár titokvédelmi megállapodás aláírása Szófiában

2017. július 5-én ünnepélyes keretek között Szófiában írták alá a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló, Magyarország és Bulgária közötti kétoldalú megállapodást. Az egyezmény aláírása tovább erősíti a két állam közötti kapcsolatokat.
A magyar-észt titokvédelmi megállapodás aláírása

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és Rein Oidekivi észt nagykövet 2016. december 8-án, Budapesten aláírta a minősített információk cseréjéről szóló kormányközi megállapodást, mely egyezmény elősegíti és biztosítja a szorosabb együttműködést a minősített adatok cseréjében és kölcsönös védelmében.
Biztonsági vezetők továbbképzése

A 2016. november 29-én kerül sor a gazdálkodó szervezetek biztonsági vezetői részére tartandó továbbképzésre. A részletes program itt elérhető.
A magyar-montenegrói titokvédelmi megállapodás aláírása

Tasnádi László rendészeti államtitkár és Savo Vucinic, a montenegrói nemzeti biztonsági hatóság vezetője 2016. október 6. napján, ünnepélyes keretek között Budapesten írta alá a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló, Magyarország és Montenegró közötti kétoldalú megállapodást. Az egyezmény aláírása tovább erősíti a két állam közötti kapcsolatokat.
Jogszabályváltozás

A Nemzeti Biztonsági Felügyelet működésének, valamint a minősített adat kezelésének rendjéről szóló 90/2010. (III. 26.) Korm. rendelet 2016. augusztus 25-ével módosult. Ennek következtében a minősített adat kezelésére vonatkozó engedély iránti kérelem nyomtatvány is módosításra került, mely a honlapon a „Dokumentumok” között elérhető. 2016. augusztus 25-től a kérelmeket már az új nyomtatványon kell benyújtani.
A magyar-spanyol titokvédelmi megállapodás aláírása

2016. június 15-én José de Blaz Jiménez, a spanyol Nemzeti Hírszerzési Központ igazgatója a Nemzeti Biztonsági Felügyelet meghívására hazánkba látogatott abból az alkalomból, hogy Tasnádi László rendészeti államtitkárral aláírja a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló, Magyarország és Spanyolország közötti kétoldalú megállapodást, amely várhatóan alapot szolgáltat majd a két ország közötti kapcsolatok további erősítéséhez.
A magyar-horvát kapcsolatok további erősítése

Tasnádi László rendészeti államtitkár és Pjer Šimunović, a horvát nemzeti biztonsági hatóság vezetője 2016. június 10-én, Budapesten ünnepélyes keretek között írták alá a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló, Magyarország Kormánya és a Horvát Köztársaság Kormánya közötti kétoldalú megállapodást.
Magyar-szlovén együttes kormányülés keretében írták alá a tizenkettedik titokvédelmi megállapodást

A minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló kétoldalú megállapodások sorában immáron a tizenkettedik aláírására került sor 2016. január 22-én, Brdo pri Kranju-ban, egy magyar-szlovén együttes kormányülés keretében.

A megállapodást magyar részről Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország szlovéniai nagykövete, szlovén részről pedig Boris Mohar, a minősített adatok védelméért létrehozott Kormányhivatal (NSA) igazgatója írta alá.
Aláírásra került a tizenegyedik titokvédelmi megállapodás

Tasnádi László rendészeti államtitkár 2015. november 26-án, Budapesten ünnepélyes keretek között aláírta H. E. Maria Assunta Accili nagykövet asszonnyal a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló, Magyarország Kormánya és az Olasz Köztársaság Kormánya közötti kétoldalú megállapodást, amely már a tizenegyedik azon általános titokvédelmi egyezmények sorában, melyet Magyarország a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény hatálybalépése óta megkötött.
Külügyminiszterek írták alá a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló magyar-ciprusi kétoldalú megállapodást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, ciprusi látogatása során, 2015. október 29-én, Nicosiában írta alá Ioannis Kasoulides ciprusi külügyminiszterrel a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló, magyar-ciprusi kétoldalú megállapodást, tovább erősítve ezzel a két ország között fennálló kapcsolatot.
A minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló magyar-belga kétoldalú megállapodás ünnepélyes aláírása

Tasnádi László rendészeti államtitkár és Claudia De Maesschalk, a belga Nemzeti Biztonsági Felügyelet vezetője 2015. szeptember 21-én, Budapesten, a Belügyminisztériumban írták alá a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló, magyar-belga kétoldalú megállapodást.
Magyar-ghánai szándéknyilatkozat a kibervédelem területén történő együttműködésről
Magyar-albán egyezmény a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről

2014. szeptember 8-án, Budapesten Tasnádi László rendészeti államtitkár és Arben Seferi, az albán Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke ünnepélyes keretek között írták alá a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló, Magyarország Kormánya és az Albán Köztársaság Minisztertanácsa közötti kétoldalú megállapodást. A ceremónián részt vett Zala Mihály, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke is, valamint Ramadan Çaço az albán Nemzeti Biztonsági Felügyelet pénzügyi igazgatója. A megállapodás már a nyolcadik azon egyezmények sorában, amelyet Magyarország a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény hatálybelépése óta megkötött.

Arben Seferi és Tasnádi László

Arben Seferi és Tasnádi László

Fotók: Csattos Pál

2014.09.16.
Magyar-macedón egyezmény a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről

Szkopjéban, 2014. július 3-án került sor a Magyarország Kormánya és a Macedón Köztársaság Kormánya között a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló kétoldalú megállapodás ünnepélyes keretek között történő aláírására. A nemzetközi szerződést, melynek kötelező hatályát az aláírást követően a nemzeti Parlamentek ismerik el és hirdetik ki, Zala Mihály, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke és Lidija Kostovska, a minősített adatok biztonságáért felelős igazgatóság igazgatója írták alá. Az aláírási ceremóniát Dr. Bencze József, Magyarország szkopjei rendkívüli és meghatalmazott nagykövete is megtisztelte jelenlétével. Ez a hetedik nemzetközi egyezmény, melyet Magyarország a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény hatálybalépése óta megkötött.

Zala Mihály és Lidija Kostovska

Zala Mihály és Lidija Kostovska

2014.07.03.
Titokvédelmi megállapodást írt alá a magyar és lengyel védelmi miniszter

Titokvédelmi megállapodást írt alá Hende Csaba honvédelmi miniszter lengyel partnerével, Tomasz Siemoniak védelmi miniszterrel szerdán Budapesten - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

A magyar-lengyel kormányközi csúcstalálkozó részeként Hende Csaba és a lengyel védelmi miniszterrel aktuális biztonságpolitikai kérdésekről és a kétoldalú katonai kapcsolatok fejlesztéséről egyeztetett. Mint a HM közleményében kiemelte: "Lengyelország hazánk egyik legfontosabb stratégiai partnere, nemcsak politikailag és gazdaságilag, hanem a védelmi együttműködés területén is".

Magyarország és a Lengyel Köztársaság között kiválóak a kapcsolatok, hosszú múltra visszatekintő baráti viszonyt ápol a két ország, ami jó alap az együttműködés elmélyítéséhez és továbbfejlesztéséhez. A HM szerint a visegrádi országok közötti védelmi együttműködés az elmúlt időszakban új lendületet kapott.

A tavaly októberi V4 találkozón a kormányfők egyetértettek abban, hogy szorosabbra kell fűzni a biztonság- és védelempolitikai együttműködést, mindenekelőtt a közös európai uniós harccsoport kialakítása érdekében. A magyar felajánlás többek között lövészeket, műszaki, logisztikai, víztisztító, egészségügyi, különleges műveleti erőket és törzstiszti hozzájárulást is tartalmaz.

Most a szerdai kétoldalú megbeszélést követően Hende Csaba és lengyel partnere aláírta a minősített információk kölcsönös védelméről szóló Titokvédelmi Megállapodást - írta a HM, kiemelve: "az újabb megállapodás aláírása is jelzi a lengyel-magyar kapcsolat elmélyítésének további lehetőségeit".

Forrás: MTI

Tomasz Siemoniak és Hende Csaba

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu
Közös kibervédelmi gyakorlatot tartanak a V4-ek

Közös kibervédelmi gyakorlatot hajtanak végre a visegrádi országok Ausztria bevonásával - közölte a kormányszóvivő csütörtökön.

"A regionális együttműködés keretében és annak erősítése céljával a magyar V4 elnökség során a 2014. január 29-i V4-es csúcstalálkozóval egy időben került megrendezésre hazánk irányításával a V4 országok és Ausztria információbiztonságért felelős szerveinek bevonásával az első regionális kibervédelmi gyakorlattervező konferenciája, amelynek eredményeképpen országaink kibervédelmi szervei még ez év első felében kibervédelmi gyakorlatot hajtanak végre" - mondta el Giró-Szász András az MTI érdeklődésére.

A magyar Nemzeti Biztonsági Felügyelet irányításával létrejött kölcsönös képességfejlesztés hosszú távon hozzájárul országaink biztonságához - tette hozzá.

Forrás: MTI
Biztonsági vezetők feladatai

Határidő: 2014. március 31.

A minősített adatot kezelő szervek biztonsági vezetőinek legkésőbb 2014. március 31-ig intézkedniük kell a nemzeti minősített adatok tekintetében lefolytatott éves ellenőrzés eredményének és az előző évben a minősített adatot kezelő szervhez érkezett vagy ott készített nemzeti minősített adatok iratforgalmi statisztikájának minősítési szintenkénti bontásban a Nemzeti Biztonsági Felügyeletre történő megküldéséről. Az ellenőrzés eredményéről készített tájékoztatás teljesíthető az ellenőrzésről készített, a honlapon szereplő minta Jegyzőkönyv kitöltésével és megküldésével.
Gazdálkodó szervezetek biztonsági vezetőinek továbbképzése

2013. november 6. és 2013. december 3.

Program

8.30-8.50: Regisztráció

9.00-9.50: A Nemzeti Biztonsági Felügyelet helye és szerepe az iparbiztonsági ellenőrzésben; a biztonsági vezető feladatai (Némethné Stadler Erika osztályvezető, NBF)

9.50- 10.35: Fizikai és adminisztratív biztonság (Nagy Tamás, Németh Tibor iparbiztonsági főreferensek, NBF)

10.35-11.00: Szünet

11.00-11-45: Személyi biztonság; A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény iparbiztonsági ellenőrzést is érintő változásai (Vida Mónika személyi és iparbiztonsági főreferens, NBF)

11.45-12.30: A biztonsági kérdőívek kitöltése kapcsán, illetve a cégellenőrzések során felmerülő általános problémák (Budai Zoltán százados, Alkotmányvédelmi Hivatal; Pandúr Sándor ezredes, osztályvezető és Köntös Zoltán alezredes, mb. irodavezető, Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat)

12.30-13.45: Szünet

13.45-14.30: A biztonsági vezető feladatai TEMPEST területen (Horváth József osztályvezető, NBF)

14.30-15.15: INFOSEC: a rendszerengedély kiadása kapcsán felmerülő főbb kérdések (Németh Viktor osztályvezető, NBF)

15.30: Zárás, részvételről szóló igazolás átadása

A továbbképzés helyszíne: Budapest V., Báthory u. 10. fsz. előadóterem.
Éves adatszolgáltatás határidő (TBT - gazdálkodó szervezet)

Telephely biztonsági tanúsítvánnyal rendelkező gazdálkodó szervezetek figyelmébe!

Közeledik az éves adatszolgáltatás határideje. Kérjük, hogy az aktualizált cég-adatlapot a 2012. évi mérleggel és eredménykimutatással együtt június 30-ig juttassák el a Felügyeletre.
Navracsics: újra kell fogalmaznunk a biztonsággal kapcsolatos fogalmainkat

Újra kell fogalmaznunk a biztonsággal kapcsolatos fogalmainkat - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes csütörtökön a Pannon Egyetemen, az új kutatás-fejlesztési központ alapítási ceremóniáján.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter kiemelte: míg 100 évvel ezelőtt a biztonság a fegyveres erők feladata volt, ma a biztonság az intelligencia erősségének kérdése. Az informatika, az információ korában a fenyegetés már nemcsak fegyveres erő útján, hanem informatikai úton is elérhet hozzánk.

Navracsics Tibor számára külön büszkeség, hogy minisztériumához tartozik a Nemzeti Biztonsági Felügyelet, mely az információbiztonsággal foglalkozik, és amely - mint mondta - kiválóan vizsgázik ezen a téren: nemcsak azért, mert Magyarországot sikerül rendre megvédenie a hacker-támadásoktól, hanem mert a nemzetközi porondon is helytáll az ottani szakembergárda. (MTI)

Részletes beszámoló a linkre kattintva a kormany.hu oldalán található.

Veszprém, 2013. 03. 28.
Magyar-osztrák kétoldalú egyezmény aláírása a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről

Zala Mihály, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke, 2013. március 22-én ünnepélyes keretek között aláírta dr. Michael Zimmermann osztrák nagykövettel a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló kétoldalú egyezményt a Parlament épületében. Az Osztrák Köztársaság az ötödik azon államok sorában, amellyel Magyarországnak sikerült az egyezményt megkötnie a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény hatálybalépése óta.
Együttműködési megállapodás a KIM Nemzeti Biztonsági Felügyelet és az Óbudai Egyetem között

2013. március 25-én Zala Mihály, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke együttműködési megállapodást írt alá Prof. Dr. Rudas Imrével, az Óbudai Egyetem rektorával.

Az Felügyelet egyik legnagyobb feladata a minősített adatok védelméről szóló törvény végrehajtása, a korszerű titokvédelmi rendszer kialakítása és folyamatos fejlesztése.

Az Óbudai Egyetem több karán (Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, Neumann János Informatikai Kar, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar) is olyan magas szintű szakmai oktatás, kutatás folyik, amely a Felügyelet tevékenységi területeivel rokonítható, nem beszélve a Biztonságtudományi Doktori Iskoláról.

A Felügyelet felügyeleti, hatósági tevékenységi körének bővülése, az egyre újabb kihívásoknak való megfelelés tudatosan felépített stratégiát kíván. Ennek a stratégiának szerves része az oktatási és biztonságvédelmi érdekképviseleti szervezetekkel történő együttműködések kialakítása.

Az együttműködési megállapodás megkötésével a Felügyelet deklarálja: nagyra becsüli az Óbudai Egyetem versenyképes, a kutatásban és innovációban nemzetközileg is elismert tevékenységét, tradícióit, jelenét és jövőjét egyaránt.

Az Óbudai Egyetem oktatási tevékenysége során megoszthatja oktatóival, hallgatóival a minősített adatok védelme, követelményeinek kidolgozása során szerzett, általánosítható biztonságvédelmi tapasztalatokat. Ennek eredményeként az oktatásban, kutatásban felhasználható információk áramlása felgyorsulhat.

A Felügyelet a terméktanúsítási hatósági tevékenységének szabályozása, majd a termékvizsgálatok lebonyolítása terén számít az Egyetem szakértőinek közreműködésére és laboratóriumi kapacitásaira.

A megállapodás megkötésével az Óbudai Egyetem erősíti kapcsolatait a közigazgatásnak az NBF nevével fémjelzett speciális területével, fejlesztve oktatási és kutatási tevékenységét, laboratóriumainak kihasználását.

Az NBF hitet tesz szakmai feladatai végzésének tudományos megerősítése mellett, mellyel nem utolsó sorban a minősített adatvédelem ügyének és egyéb feladatainak fejlesztését, valamint esetleges szakmai utánpótlását is segíti.
Együttműködési megállapodások aláírása NBF, MBVMSZ, MBVE (2013. február 1.)

2013. február 1-jén Zala Mihály, a KIM Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Biztonsági Vállalkozások Munkaadói Szövetsége elnökével, Mandrik Istvánnal; továbbá Fialka Györggyel a Magyarországi Biztonsági Vezetők Egyesülete elnökével.

Az aláírás része annak a stratégiának, melynek során az NBF törekszik a különböző „civil” szakmai szervezetekkel történő együttműködések kialakítására annak érdekében, hogy az új kihívásoknak mind jobban meg tudjon felelni. Ide sorolható a tavalyi év során a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarával kötött együttműködési megállapodás is.

Az együttműködési megállapodások megkötésével az NBF deklarálja: megbecsüli a hazai biztonsági szakma tapasztalatait és hasznosítani kívánja eredményeit, elsősorban a minősített adatok védelmére alkalmazható termékek ajánlása, tanúsítása tekintetében.

A biztonságvédelmi szakma magánbiztonsági szektorában a munkaadói érdekeket képviselő MBVMSZ a Magánbiztonsági Ágazati Párbeszéd Bizottság munkáltatói oldalának képviselőjeként tömöríti a legnagyobb szakmai munkaadókat.

Az MBVMSZ célja, hogy tagszervezetei számára olyan érdek-képviseleti és érdekérvényesítő tevékenységet végezzen, mely a lehető legszélesebb tagsági alapra támaszkodva a gazdasági, szakmai munkaadói érdekek magas szintű megvalósulását eredményezi a magánbiztonsági szektorban. Az MBVMSZ deklarált célja, hogy elősegíteni és erősíteni kívánja a törvénykezés és a végrehajtó hatalom munkáját.

A Magyarországi Biztonsági Vezetők Egyesülete (MBVE), mint a biztonsági szolgáltatások megrendelői oldalának releváns képviselője, elsődlegesen a magyarországi pénzügyi és ipari tevékenységű multinacionális társaságok biztonsági vezetőinek együttműködési formáit igyekszik kialakítani. A szervezet tagjai cégeiknél egységesen magas szintű biztonsági rendszereket alkalmaznak és azonos követelmények szerint dolgoznak.

Az egyesület közhasznú jogállású társadalmi szervezet, szoros kapcsolatot tart fenn a szaktárcákkal, véleményezi és ajánlásokkal segíti a jogalkotási és jogalkalmazási munkát. Emellett folyamatosan együttműködik szakmai szervezetekkel, köztestületekkel és oktatási intézményekkel is.

A megállapodások megkötésével az NBF tovább erősíti a biztonságvédelmi szakma iránti elkötelezettségét, illetve nyitottságát minden fontos szakmai kérdésben történő egyeztetésre. Megjelenési lehetőséget kap az MBVMSZ és az MBVE egyes rendezvényein, továbbá első kézből értesülhet a biztonsági iparágban felmerülő kérdésekről. Az együttműködés a folyamatos információcsere útján segíti a Felek szakmai munkáját, így gyorsabb és hatékonyabb szakmai kommunikációt eredményezhet, továbbá a Felügyelet által kezdeményezett -a szakmát érintő- változások általános elfogadtatását is segíti.

Fialka György, Zala Mihály, Mandrik István

Fialka György, Zala Mihály, Mandrik István

Fialka György, Zala Mihály

fotó: Horváth Ernő
Megköttetett a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló egyezmény Magyarország és a Francia Köztársaság között

Dr. Biró Marcell – a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára – Zala Mihállyal – a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnökével – Párizsba utazott. Francis Delonnal, a Francia Köztársaság Védelmi és Nemzetbiztonsági Főtitkárság főtitkárával Közigazgatási államtitkár úr 2012. december 11-én írta alá a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló magyar-francia kétoldalú egyezményt. A minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény hatálybalépése óta ez a negyedik nemzetközi egyezmény, amelyet Magyarország a tárgyban kötött.
A Felügyelet sikeres szerepvállalása a második NATO kibervédelmi hadgyakorlaton

2012. november 19-én sajtótájékoztatót tartott a NATO éves válságkezelési (CMX12) és kibervédelmi (Cyber Coalition 12) gyakorlatainak tapasztalatairól a Nemzeti Biztonsági Felügyelet (NBF) elnöke, Zala Mihály és a Honvédelmi Minisztérium (HM) Védelmi Hivatalának főigazgatója, dr. Tokovicz József.

A NATO, reagálva a valós fenyegetésekre, idén a hagyományos biztonsági kihívások mellett a kibertérből érkező támadásokat is megjelenítette. A Szövetség 2012. november 12-16-a között a 18 éves múltra visszatekintő válságkezelési gyakorlattal együtt, azzal valójában párhuzamosan rendezte meg kibervédelmi gyakorlatát, melyet az Észtország ellen elkövetett kibertámadás tapasztalataiból kiindulva 2008-tól először zárt szakmai körben, majd a résztvevők körét évről évre tágítva, folyamatosan növekvő részvétel mellett rendez meg.

Noha ez volt a második NATO kiberhadgyakorlat, amelyen Magyarországot képviselve az NBF részt vett, az idei évben a Felügyelet szakértői csapata már nem csak a gyakorlat végrehajtásában, hanem annak nemzetközi szintű tervezésében, koordinálásában, valamint a kapcsolódó nemzeti feladatokban is komoly részt vállalt.

A Felügyelet kiber szakértői megközelítőleg 10 hónapos előkészítő munkával a gyakorlat alapjául szolgáló nemzetközi forgatókönyvek felét készítette elő. Az esemény kiemelt célja volt, hogy a létfontosságú infrastruktúra védelmét és ezek működőképességének megőrzését modellezzék a résztvevők. Ennek megfelelően a gyakorlat keretein belül hackerek egy számítógépes vírus segítségével közel egyidőben több tagállam különböző létfontosságú infrastruktúra létesítményeinek működését zavarták meg.

Ezen kitalált incidensekhez kapcsolódó és valóban vizsgálható számítógépes bizonyítékokat is legyártotta a Felügyelet, annak érdekében, hogy a résztvevő országok technikai vizsgálati laborjai tényleges elemző tevékenységet végezhessenek a gyakorlat keretében. A munka volumenét érzékeltetve: míg maga a tényleges gyakorlat 352 óra alatt zajlott le, mind a tervezés, mind a bizonyítékok elkészítése több mint 600 munkaórát vett igénybe.

A gyakorlat 2012. november 16-án pénteken este a NATO szimulált rendkívüli ülésével zárult, ahol kimondásra került: ha valamelyik szövetségest összetett, a létfontosságú infrastruktúrákat is veszélyeztető kibertámadás éri, akkor a washingtoni szerződés kollektív védelemre vonatkozó szakasza a támadással érintett tagállam részéről lehívhatóvá válik.

A magyar résztvevők teljesítményét értékelve elmondhatjuk, hogy a közös gyakorlaton kiderült: noha a kivitelezés terén még van hová fejlődni, a magyar hatóságok és szervezetek nagyszerűen együtt tudnak működni, honi és nemzetközi téren egyaránt.

Zala Mihály elnök a sajtótájékoztató során külön kiemelte, hogy egy célzott támadásra, illetve annak megakadályozására szinte lehetetlen felkészülni, megelőzéssel viszont lényegesen megnehezíthető a létfontosságú infrastruktúra elleni sikeres hacker kompromittáció.
Tájékoztatás a biztonsági vezetők továbbképzéséről

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy megkezdtük a minősített adatot kezelő állami szervek biztonsági vezetői éves továbbképzésének szervezését. Az oktatást budapesti helyszínen, 1 napos képzés keretében bonyolítjuk le. Minden biztonsági vezetőt e-mailben értesítettünk a pontos képzési időpontról és helyszínről. Október 15-ig kell e-mailben a részvételt visszaigazolni. A részvétel valamennyi biztonsági vezető számára kötelező. Az oktatásra október 30-án kerül sor.
Október 4-5: Kibertér Konferencia - Budapest Conference on Cyberspace

"Bizalommal és biztonsággal a szabadságért és fejlődésért"

Az év kiemelt eseményeként 2012. október 4-5. között Budapest adott otthont a 2011. novemberében először Londonban megrendezett Kibertér Konferenciasorozat következő, második rendezvényének, melyen több mint 60 országból megközelítőleg ezer érdeklődő vett részt. Beszédet mondott többek között Orbán Viktor miniszterelnök, William Hague az Egyesült Királyság külügyminisztere, Kim Sung-Han, Dél-Korea külügyi és kereskedelmi miniszterhelyettese és Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is.

Ez volt az első alkalom, hogy hazánk rendezzen meg ilyen témájú és globális kihatású eseményt, valamint hogy egy ilyen komplexitású és célú védelmi rendszer biztosítsa a résztvevők biztonságos ICT kommunikációját.

A rendezvény házigazdája, Martonyi János külügyminiszter a Millenárison zajló rendezvényt lezáró beszédében eredményesnek értékelte a konferenciát, melyen ismételten bebizonyosodott, hogy az országoknak a jövőben is együtt kell működniük a szabad és biztonságos kibertér megteremtéséért.

A konferencia szervezésében társelnöki feladatokat látott el a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke, Zala Mihály, aki a konferencia második napján, a Felügyelet által rendezett Kritikus Infrastruktúra Védelem című műhelybeszélgetésen vett részt. Beszédében az új típusú megközelítés szükségességét hangsúlyozva kiemelte, hogy az információbiztonsági tudatosítás valamennyi felhasználóra történő kiterjesztése, valamint a kritikus infrastruktúra védelem tekintetében az államokon átívelő valódi információ megosztás nélkül a hatékony kibervédelem elképzelhetetlen.

Zala elnök úr a konferencia társelnökeként felkérést kapott a Fiatalok Fórumán történő részvételre is, melyben arra vonatkozóan vont le tanulságokat, hogy a fiatalok milyen módon látják a kibertér jövőjét, illetve a fiatalság kiber jövőképét illesztette az idősebb szakértők és döntéshozók által kialakított kibertér kereteihez.

A konferencián elhangzott előadások ismételten megerősítették a Kormány jogalkotási programjában szereplő elektronikus információbiztonságról szóló törvény megalkotásának szükségességét.

A Kibertér Konferencia soros rendező országa 2013. októberében Dél-Korea lesz.
Erősíti az együttműködést a Nemzeti Biztonság Felügyelet a szakmai kamarával

Gyorsabb és hatékonyabb szakmai kommunikációt, folyamatos információcserét és szakértői segítséget vállal kölcsönösen a Nemzeti Biztonsági Felügyelet és a Személyi, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Kamara abban az együttműködési megállapodásban, melyet 2012. október 3-án írtak alá Hajdúszoboszlón a XVII. Országos Tulajdonvédelmi Konferencia keretében.

Az évente megrendezett Országos Tulajdonvédelmi Konferencia célja, hogy a közintézmények, nagyvállalatok, vagyonvédelemmel, biztonsággal foglalkozó mikro-, kis-, közép- és nagyvállalkozások szakmai és tudományos ismereteiket bővíthessék, és megismerkedhessenek a legmodernebb technológiákkal. A konferencia olyan fontos témákkal foglalkozott, mint a minősített adatvédelem, a személy-, vagyonvédelmi, biztonsági tárgyú közbeszerzések, gazdaságélénkítő programok, képzések és továbbképzések a területen.

A nyitónapon mások mellett előadást tartott Zala Mihály, az NBF elnöke és a felügyelet több szakértője is. A rendezvény ideje alatt írták alá a Nemzeti Biztonsági Felügyelet és a Személyi, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara közötti együttműködési megállapodást is. A megállapodással a felek még inkább jelzik a szakma iránti elkötelezettségüket. Az együttműködés a folyamatos információcsere útján segíti a Nemzeti Biztonsági Felügyelet munkáját, így gyorsabb és hatékonyabb szakmai kommunikációt eredményezhet, továbbá segíti a kialakítandó terméktanúsítási rendszer általános elfogadtatását is. Az együttműködési megállapodás megkötésével az NBF deklarálja: megbecsüli a hazai biztonsági szakma tapasztalatait és hasznosítani kívánja eredményeit.

A megállapodás fontos eleme, hogy az NBF a szakmai munka során igénybe veheti a kamara szakértőinek segítségét az eljárásaiban és a szabályozók kialakításában, illetve az érdeklődésre számot tartó rendezvényeken kölcsönösen megjelenési lehetőséget biztosítanak egymásnak a felek.

A minősített adatok védelméről szóló törvény végrehajtása, a korszerű titokvédelmi rendszer kialakítása és folyamatos fejlesztése a Nemzeti Biztonsági Felügyelet legfontosabb feladatai. Az NBF tevékenységi körének bővülése, és az egyre újabb kihívásoknak való megfelelés tudatosan felépített stratégiát kíván, ennek szerves része a különböző szakmai szervezetekkel történő együttműködés kialakítása. Tavaly a Pannon Egyetemmel, és a Széchenyi István Egyetemmel kötött megállapodást az NBF.
„Változó környezet, változó biztonság –Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban” című nemzetközi tudományos-szakmai konferencia

2012. szeptember 17-18-án került megrendezésre a Belügyi Tudományos Tanács szervezésében - Dr. Pintér Sándor belügyminiszter fővédnökségével - a „Változó környezet, változó biztonság – Kiberfenyegetések kihívásai napjainkban” című nemzetközi tudományos-szakmai konferencia az informatikai bűnözés ellen folytatott küzdelemben résztvevő országos hatáskörű szervek szakmai bevonásával. A rendezvényen jelen voltak a belügyi és az igazságügyi terület neves szakemberei, a szakmailag érintett országos hatáskörű szervek munkatársai, a tudományos élet reprezentánsai, valamint kutatók, a kapcsolódó felsőoktatási intézmények, doktori iskolák oktatói és hallgatói.

A konferencia plenáris ülésén Zala Mihály, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke előadásában bemutatta az NBF kiberbűnözés elleni harcban betöltött szerepét. Frész Ferenc a Felügyelet E-biztonsági Intelligencia Központ (Cyber Defence Management Authority) vezetője, illetve Mádi-Nátor Anett oktatási vezető a konferencia zárt ülésén kaptak lehetőséget a szervezet szakmai sikereinek bemutatására.

Fotó: Pető Zsuzsa
Magyar-lett egyezmény a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről

Zala Mihály, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke és Veronika Erte asszony, a Lett Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete 2012. augusztus 29-én, az Országházban aláírta a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló magyar-lett kétoldalú egyezményt. A minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény hatálybalépése óta ez a harmadik nemzetközi egyezmény, amelyet Magyarország e tárgyban kötött. Az egyezmény nemcsak a két ország egymással való szakmai, hanem reményeink szerint a gazdasági kapcsolatait is erősíti.

Veronika Erte és Zala Mihály

Veronika Erte és Zala Mihály

2012.09.05.
Magyar-cseh egyezmény a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről

Zala Mihály, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke és Dušan Navrátil, a cseh Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke 2012. június 13-án írta alá a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló egyezményt az Országházban, mely mindkét ország számára megteremti a minősített adatok cseréjével járó nemzetközi biztonsági együttműködésekben történő részvétel lehetőségét.

Dušan Navrátil és Zala Mihály

2012. 06. 25.
A nemzeti biztonsági felügyeletek vezetőinek újabb találkozója, Balatonőszöd

A cseh V4 elnökség végén, 2012. június 11-12-én Balatonőszödön a Nemzeti Biztonsági Felügyelet szervezésében a nemzeti biztonsági felügyeletek vezetőinek újabb találkozójára került sor, amelynek központi témája az információbiztonság és a kibervédelem volt. A rendezvényen a tagországokon kívül részt vett David Galloway, az Európai Unió Tanácsának védelmi, biztonsági és kommunikációs és információs főigazgató-helyettese és Stephen Smith, a NATO Office of Security igazgatója, továbbá megfigyelőként Nagy-Britannia képviselői.

2012. 06. 22.
A minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló történelmi jelentőségű magyar-szlovák egyezmény aláírása

Zala Mihály, a Nemzeti Biztonsági Felügyelet elnöke és szlovák kollégája, František Blanárik 2012. május 3-án az Országházban aláírta a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló történelmi jelentőségű magyar-szlovák egyezményt. Az egyezmény kiemelkedő fontosságát annak köszönheti, hogy minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény hatálybalépését követően első alkalommal került sor kétoldalú egyezmény aláírására. Az egyezmény szorosabbra fűzi a két ország közötti, eddig is magas színvonalú szakmai együttműködést.

František Blanárik és Zala Mihály

2012.05.18.
Tájékoztatás jogszabályváltozásról, módszertani útmutató kiadásáról és új nyomtatványokról

Felhívjuk a minősített adatot kezelő szervek figyelmét, hogy a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény több pontját érintő módosítások léptek hatályba 2012. január 1-jén. A minősített adatot kezelő szervek munkáját segítendő módszertani útmutatót készítettünk a 2010. április előtt keletkezett minősített adatok felülvizsgálatához, mely a Fizikai és adminisztratív biztonság menüben elérhető. A nemzeti minősített adatok tekintetében lefolytatott éves ellenőrzés eredményének és az előző évben a minősített adatot kezelő szervhez érkezett vagy ott készített nemzeti minősített adatok iratforgalmi statisztikájának elkészítéséhez a Fizikai és adminisztratív biztonság menüből a nyomtatvány már letölthető.

2012. 01. 17.
Együttműködési megállapodás a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint Pannon Egyetem és a Széchenyi István Egyetem között

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nevében Dr. Navracsics Tibor október 6-án együttműködési megállapodást írt alá a veszprémi Pannon Egyetem, és a győri Széchenyi István Egyetem rektoraival. Az együttműködés keretében a KIM Nemzeti Biztonsági Felügyelet szakember-utánpótlása céljából ösztöndíj-programot indít a két egyetem legjobb informatikus és villamosmérnök hallgatói számára. Az eseményről bővebben olvashat a következő oldalon:

http://www.kormany.hu/hu/kozigazgatasi-es-igazsagugyi-miniszterium/hirek/kim-osztondij-informatikus-hallgatoknak

Dr. Navracsics Tibor

Zala Mihály

Dr. Navracsics Tibor és Dr. Friedler Ferenc

Dr. Szekeres Tamás és Dr. Navracsics Tibor

fotók: Szabó László

2011. 10. 21.