Aktuális hírek

A magyar-észt titokvédelmi megállapodás aláírása

Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és Rein Oidekivi észt nagykövet 2016. december 8-án, Budapesten aláírta a minősített információk cseréjéről szóló kormányközi megállapodást, mely egyezmény elősegíti és biztosítja a szorosabb együttműködést a minősített adatok cseréjében és kölcsönös védelmében.

Biztonsági vezetők továbbképzése

A 2016. november 29-én kerül sor a gazdálkodó szervezetek biztonsági vezetői részére tartandó továbbképzésre. A részletes program itt elérhető.

A magyar-montenegrói titokvédelmi megállapodás aláírása

Tasnádi László rendészeti államtitkár és Savo Vucinic, a montenegrói nemzeti biztonsági hatóság vezetője 2016. október 6. napján, ünnepélyes keretek között Budapesten írta alá a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló, Magyarország és Montenegró közötti kétoldalú megállapodást. Az egyezmény aláírása tovább erősíti a két állam közötti kapcsolatokat.

Jogszabályváltozás

A Nemzeti Biztonsági Felügyelet működésének, valamint a minősített adat kezelésének rendjéről szóló 90/2010. (III. 26.) Korm. rendelet 2016. augusztus 25-ével módosult. Ennek következtében a minősített adat kezelésére vonatkozó engedély iránti kérelem nyomtatvány is módosításra került, mely a honlapon a „Dokumentumok” között elérhető. 2016. augusztus 25-től a kérelmeket már az új nyomtatványon kell benyújtani.

A magyar-spanyol titokvédelmi megállapodás aláírása

2016. június 15-én José de Blaz Jiménez, a spanyol Nemzeti Hírszerzési Központ igazgatója a Nemzeti Biztonsági Felügyelet meghívására hazánkba látogatott abból az alkalomból, hogy Tasnádi László rendészeti államtitkárral aláírja a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló, Magyarország és Spanyolország közötti kétoldalú megállapodást, amely várhatóan alapot szolgáltat majd a két ország közötti kapcsolatok további erősítéséhez.

A magyar-horvát kapcsolatok további erősítése

Tasnádi László rendészeti államtitkár és Pjer Šimunović, a horvát nemzeti biztonsági hatóság vezetője 2016. június 10-én, Budapesten ünnepélyes keretek között írták alá a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló, Magyarország Kormánya és a Horvát Köztársaság Kormánya közötti kétoldalú megállapodást.

Magyar-szlovén együttes kormányülés keretében írták alá a tizenkettedik titokvédelmi megállapodást

A minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló kétoldalú megállapodások sorában immáron a tizenkettedik aláírására került sor 2016. január 22-én, Brdo pri Kranju-ban, egy magyar-szlovén együttes kormányülés keretében.

A megállapodást magyar részről Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország szlovéniai nagykövete, szlovén részről pedig Boris Mohar, a minősített adatok védelméért létrehozott Kormányhivatal (NSA) igazgatója írta alá.

Aláírásra került a tizenegyedik titokvédelmi megállapodás

Tasnádi László rendészeti államtitkár 2015. november 26-án, Budapesten ünnepélyes keretek között aláírta H. E. Maria Assunta Accili nagykövet asszonnyal a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló, Magyarország Kormánya és az Olasz Köztársaság Kormánya közötti kétoldalú megállapodást, amely már a tizenegyedik azon általános titokvédelmi egyezmények sorában, melyet Magyarország a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény hatálybalépése óta megkötött.

 

Külügyminiszterek írták alá a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló magyar-ciprusi kétoldalú megállapodást

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, ciprusi látogatása során, 2015. október 29-én, Nicosiában írta alá Ioannis Kasoulides ciprusi külügyminiszterrel a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló, magyar-ciprusi kétoldalú megállapodást, tovább erősítve ezzel a két ország között fennálló kapcsolatot.

 

A minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló magyar-belga kétoldalú megállapodás ünnepélyes aláírása

Tasnádi László rendészeti államtitkár és Claudia De Maesschalk, a belga Nemzeti Biztonsági Felügyelet vezetője 2015. szeptember 21-én, Budapesten, a Belügyminisztériumban írták alá a minősített adatok cseréjéről és kölcsönös védelméről szóló, magyar-belga kétoldalú megállapodást.